Vedeli ste o tom?
Vedeli ste o tom, že vedci zistili, že flavonoidy spomaľujú starnutie?
Flavonoidy v prevencii
infarktu
Ak konzumujeme stravu bohatú na flavonoidy, významne ochraňujeme svoje zdravie. Ide hlavne o zníženie výskytu alebo o zlepšenie stavu chorôb ako sú srdcovo-cievne ochorenia, infarktmyokardu, cukrovka, ušný šelest, osteoartróza, onkologické ochorenia, neurodegeneratívne ochorenia, psychické poruchy, alergické ochorenia a iné chronické a civilizačné ochorenia.
Viaceré vedecké štúdie dokázali, že ak konzumujete flavonoidy, môžu sa výrazne znížiť riziká rakoviny hrubého čreva, konečníka, žalúdka, pažeráka a prsníka. Prírodné flavonoidy využíva vo svojej liečbe hlavne alternatívna medicína.
Ako účinkujú flavonoidy
Flavonoidy majú pozoruhodné preventívne a liečebné účinky. Ich pozitívny účinok je hlavne v pôsobení na výstelku steny cievy a tiež na cievnu a kapilárnu priepustnosť. Ide hlavne o rozšírenie ciev (vazodilatačný účinok), zabránenie zrážania krvi v cievach, zvýšenie pružnosti a elasticity ciev, zníženie lámavosti ciev, protizápalový a protirakovinový účinok. Niektoré flavonoidy majú výrazný ochranný účinok na cievne vlásočnice, zlepšujú krvný prietok v cievach, pôsobia ochranne na pečeň.
Flavonoidy zabraňujú zrážanlivosti krvi tým, že viažu ióny vápnika, čím tiež zadržiavajú vápnik v organizme. Podporne pôsobia na vitamín C, priamo vplývajú na zlepšenie odolnosti tepien aznižujú koncentráciu cholesterolu v krvi, čím pôsobia proti ateroskleróze (kôrnatenie tepien). Flavonoidy bránia tiež rozširovaniu bakteriálnych toxínov v tkanivách a sú podpornými prostriedkami pri liečbe infekčných ochorení.
Ako účinkujú flavonoidy presne nepoznáme, ale vieme, že účinkujú v bunke na viacerých miestach. Známy je aj ich výrazný protizápalový účinok, do tejto skupiny patria apigenín, kempferol, luteolín a kvercetín.
Flavonoidy likvidujú aj nebezpečné voľné radikály
Voľné radikály sú nestále agresívne molekuly alebo skupiny atómov, ktoré vznikajú v organizme. Pôsobenie voľných radikálov v organizme môže byť škodlivé. Ak sa voľné radikály tvoria vo veľkej miere, podieľajú sa na poškodzovaní buniek, jednotlivých orgánov a následne celého organizmu. S účinkovaním voľných radikálov v organizme sa dávajú do súvislosti srdcovo cievne ochorenia, cukrovka, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, pečeňové, kožné ochorenia a rakovina.
Voľné radikály sa vytvárajú pri pôsobení negatívnych vonkajších vplyvov ako je nadmerné opaľovanie, exhaláty, cigaretový dym, röntgenové žiarenie, nadmerné pôsobenie ozónu alebo chemoterapeutiká. Voľné radikály a ich nadmerné množstvo vzniká tiež pri intenzívnych fyzických alebo športových činnostiach, ale i počas zranení, pri zápaloch, pri bakteriálnych a vírusových ochoreniach, pri hnisavých procesoch, pri nadmernom strese a zvýšenej konzumácii alkoholu.
Pri zvýšenej tvorbe voľných radikálov organizmus vyžaduje zvýšenú potrebu antioxidantov, ktorú je potrebné organizmu dodať. Medzi významné antioxidanty patria práve flavonoidy, koenzým Q10, vitamín C, vitamín E, karotenoidy, selén, zinok a mangán.
Viete, čo je francúzsky paradox
?
To, že flavonoidy majú výnimočné postavenie medzi antioxidantami potvrdzuje aj tzv. „francúzsky paradox“. V istej oblasti Francúzska bol zaznamenaný nápadne nízky výskyt srdcovo cievnych ochorení v porovnaní s inými oblasťami. Táto skutočnosť bola pripísaná konzumácii červeného vína, v ktorom sa vo zvýšenej miere nachádzajú práve flavonoidy. Tie sú prítomné v hrozne, ale najvyšší obsah sa nachádza v jeho šupke.
Pozitívny účinok má flavonoid - resveratrol prítomný v šupke hrozna. Keďže, biele víno sa vyrába tak, že šupka sa ihneď odstráni, obsah resveratrolu je v bielom víne nízky. Obsah resveratrolu v bielom víne je oproti červenému asi 100-krát menší.
Kde nájdeme najvyšší obsah flavonoidov
?
Vedci zistili, že flavonoid resveratrol má pozitívny účinok na srdcovo cievne ochorenia a nervový systém a boli potvrdené aj jeho zaujímavé účinky proti starnutiu. Vysoký obsah resveratrolu sa nachádza tiež v čučoriedkach, brusniciach a niektorých bobuľovitých plodoch.
Vysoký obsah flavonoidu kvercetínu obsahuje aj paradajka a hloh. Flavonoidy sú obsiahnuté aj v panenskom olivovovom oleji, grepovej šťave, menej v džúse. Medzi ďalšie flavonoidy patrí rutín nachádzajúci sa v šupkách pomarančov, grepov, mandarínok, citrónov a tiež vo vňati pohanky. Má schopnosť rozširovať krvné kapiláry, zlepšovať ich priepustnosť a zvyšovať tak prekrvenie tkanív.
Bohaté na prírodné flavonoidy sú hlavne niektoré bobule ako čučoriedky, brusnice, maliny, jahody, čierne ríbezle a plody bázy čiernej. Tieto bobule sú bohaté na flavonoidy a antokyanidíny, ktoré dávajú tomuto ovociu jeho červenú, modrú a fialovú farbu. Konzumácia bobúľ týchto plodov výrazne redukuje riziká aterosklerózy a kardiovaskulárnych ochorení.
Flavonoidy v ovocí a zelenine
Flavonoidy sú prírodné rastlinné polyfenolové látky. je ich známych viac ako štyritisíc. Medzi základné flavonoidy patrí flaván, flavanón, flavón, flavonol, antokyanidín a izoflavón.
Flavonoidy sú obsiahnuté v ovocí a zelenine:
Flavonóny - citrusy
Flavanoly - čaj, víno, jablko, čokoláda, hruška
Flavóny - olivy, hnedá ryža, zeler, petržlen
Flavonoly - čaj, víno, brusnice, olivy, jablko, brokolica, pór, kapusta, cibuľa, cesnak, chren
Antokyanidíny - bobuľoviny, červené víno, červené hrozno, červený grep, čerešne, jahody
Flavonoidy obsahuje aj kakao a čokoláda, a to vo väčšej miere tmavá. Tieto čokoládové flavonoidy majú pozitívne účinky na organizmus z hľadiska srdcovo-cievnych ochorení, pôsobia antioxidačne, protizápalovo, zlepšujú funkciu výstelky steny ciev a znižujú tlak krvi. Niektoré rozširujú cievy, znižujú krvný tlak a bránia zrážaniu krvi. Nesmieme však zabúdať, že zvýšená konzumácia čokolády je spojená zo zvýšeným príjmom sacharidov a tukov.
Flavonoidy v borovici prímorskej
Flavonoidy vo vysokej miere obsahuje kôra borovice prímorskej (Pinus pinaster). Objav pozitívnych účinkov kôry borovice prímorskej siaha až do 16. storočia. Flavonoidy z borovice chránia cievne steny pred ukladaním cholesterolu, bránia krvným doštičkám zhlukovať sa, tvoriť zrazeniny a tým spôsobovať obehové potiaže, infarkt myokardu, mozgovú mŕtvicu a trombózu hlbokých žíl.
Flavonoidy a alternatívna medicína
Flavonoidy (viac ako 40 druhov) obsajuje strom Ginko biloba. Jeho listy obsahujú vyšší obsah flavonoidov. Ďalšou možnosťou sú extrakty z hrozna, vín a z hroznových semienok a tiež hroznový džús. Výrazne zlepšujú rozšírenie ciev a potláčajú nebezpečenstvo trombózy. Flavonoidy obsahujú aj výťažky z čajových lístkov zeleného čaju a olív.
Flavonoidy sa v bohatej miere nachádzajú aj v niektorých čajovinách, ako je breza, hloh, ihlica, báza čierna, kvet lipy, kvet agátu, kvet nechtíka a kvet hluchavky. Tieto čajoviny sú u nás rozšírené a často ich používa alternatívna medicína.
Cievny systém má dĺžku až stotisíc kilometrov
Cievny systém človeka funguje na princípe pružného spletitého potrubia, ktoré rozvádza krv až do tých najodľahlejších častí tela. Celý cievny systém u jedného človeka dosahuje dĺžku takmer 100 000 km! Možno ste prekvapení z tohto neuveriteľného čísla, ale je to naozaj tak. Nezabúdajme, že udržiavanie kvality a funkčnosti cievneho systému je dôležité pre zachovanie zdravého života každého z nás. Zdravý životný štýl zlepšuje kvalitu nášho života.